Hur lång är återbetalningstiden för solceller?

Solenergi
Hur lång är återbetalningstiden för solceller?
No items found.

När man pratar om återbetalningstid för solceller så avser det hur lång tid det tar att få tillbaka de pengar som man investerat i sin solcellsanläggning. Det är tidpunkten då investeringen övergår till att ge en avkastning tillbaka under en lång tid framåt.

Normalt är återbetalningstiden för solceller mellan 10 – 12 år men det finns flera faktorer som kan påverka tiden.

Detta påverkar återbetalningstiden för solceller

Det finns flera faktorer som påverkar hur lång återbetalningstid man får för sina solceller. Exempelvis hur solcellerna är installerade, vilken typ av solcellsanläggning man har valt och hur solförhållandena är i området där fastigheten är belägen.

Installationen av solceller

För att få ut mest effekt från sina solceller så man kan producera maximalt med elektricitet så krävs det att solcellerna är optimalt installerade utifrån de förutsättningar som föreligger. Det har stor betydelse om man ska installera solceller i södra Sverige eller i norra Sverige då förutsättningarna skiljer sig åt.

Exempelvis ligger solen lägre i norra Sverige vilket innebär att lutningen på solcellerna inte ska vara lika kraftig som i södra Sverige.

Vill man få ut 100 % effekt från sina solceller ska dessa installeras enligt nedan.

·       På ett tak i söderläge

·       Med en lutning på 40 – 45 grader

·       Taket får inte hamna i skugga under dagen från närliggande träd eller byggnader

Det går även att installera solceller i andra väderstreck, förutom mot norr, och med andra taklutningar. Men då får man räkna med att effekten kan sjunka med upp till 20 grader eller något mer. Det betyder inte att solcellerna blir olönsamma bara att avkastningen blir lägre.

Välja rätt solcellsanläggning

När man ska välja solcellsanläggning till sin fastighet är det viktigt att den är rätt dimensionerad för fastigheten. För att solceller ska bli mest lönsamma bör man välja en solcellsanläggning som producerar minst hälften av fastighetens energibehov.

Om fastigheten exempelvis förbrukar 20 000 kWh per bör man välja en solcellsanläggning på minst 10 kW som producerar cirka 10 000 kWh per år. Då kan man se fram emot en återbetalningstid på cirka 10 år för sin investering.

Väljer man en underdimensionerad solcellsanläggning, exempelvis på 5 kW, så tar det väldigt lång tid innan investeringen återbetalar sig, om ens någonsin.

Solförhållanden

För att solceller ska bli lönsamma så krävs det minst 800 soltimmar per år. Eftersom hela Sverige har fler soltimmar än så, vissa år upp till drygt 2 000 per år, så är risken för att solcellerna ska bli olönsamma mycket liten, oavsett var man bor.

Flest soltimmar finns på Gotland och i Luleå men rent generellt är soltimmarna väldigt många över hela Sverige. Det innebär att det finns en bra solinstrålning på de flesta orter runt om i landet vilket bidrar till att man får ut en bra effekt från sina solceller.

Det kan vara värt att tänka på att det inte solens värme som är solcellernas energikälla utan istället är det solens ljusenergi. Det innebär att det räcker med att det är ljust ute för att solcellerna ska producera elektricitet.

Du kan vända dig till oss om du vill installera solceller

Vill du få hjälp med att installera solceller på din fastighet kan du vända dig till oss på Dalarnas Solcellsmontage, som är Dalarnas mest rekommenderade takföretag. Vi kan erbjuda dig skräddarsydda lösningar för din fastighet så att du kan producera egen elektricitet med god lönsamhet.

Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök genom vårt formulär på sidan så att vi kan inspektera din fastighets förutsättningar, bistå med råd och därefter ta fram en kalkyl Slutligen kan vi överlämna en offert med ett rimligt pris för dina solceller.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Är du intresserad av solenergi? Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Professionellt jobbat både med montering och igångsättning av solceller. Bra bemötande och trevlig personal. Helnöjd kund!
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Oj, något gick fel!