Underhåll av solceller – Hur går man tillväga?

Solenergi
Underhåll av solceller – Hur går man tillväga?
No items found.

Egentligen är solceller i princip helt underhållsfria men genom att utföra visst underhåll kan solcellerna bli mer effektiva och därmed producera mer elektricitet. Det handlar framför allt om då solpanelerna täcks av löv, snö eller föroreningar. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga då du underhåller dina solceller.

Underhålla sina solceller

Eftersom solpaneler inte har några rörliga delar så behövs ingen service av solpanelerna. När det kommer till underhåll så kommer regn och snö hjälpa till att hålla solpanelerna rena och fria från beläggningar. Därmed är en solcellsanläggning i princip självgående under hela sin livslängd.

Sopa bort löv och från solcellerna

Enskilda löv och upp till en centimeter snö påverkar inte solcellernas effekt alls. Har taket en lutning på minst 45 grader kommer även snön som samlas på solpanelerna att glida av.

Underhåll kan krävas om solcellerna täcks av löv under hösten eller om det ligger mycket snö på solpanelerna, som inte glider av själv. Då kan man öka solpanelernas upptagningsförmåga genom att sopa rent sina solpaneler.

Tänk på att inte använda snöskyffel då snön ska tas bort från solpanelerna utan istället ska man använda en finare borste. Det är också viktigt att man inte går på solpanelerna så dessa inte går sönder.

Att tänka på då man underhåller sina solceller

När man utför arbeten på taket, som exempelvis då man ska sopa sina solpaneler, är det viktigt att tänka på taksäkerheten. Takets lutning tillsammans med fukt eller snö gör att det föreligger en stor risk för att man kan halka och glida av taket, om man inte har säkerhetsutrustning.

Därför bör man överlåta eventuellt underhåll av solpaneler eller sitt tak till professionella takläggare som är utbildade inom taksäkerhet och är vana att arbete på hög höjd.

Byte av växelriktare

Solpaneler har en livslängd på upp till 30 år, eller mer, och kräver normalt inget underhåll under denna tid. Dock behöver växelriktaren bytas ut en gång under solcellernas livslängd, då växelriktaren beräknas hålla i cirka 15 år.

I samband med att man byter växelriktare kan det vara en bra idé att samtidigt genomföra en inspektion av sina solceller. Då kan man upptäcka eventuella skador på paneler eller elkablar som kan påverka solcellernas livslängd.

När du planerar att installera egna solceller

Om du vill installera solceller på din fastighet så att du kan producera egen elektricitet och därmed sänka dina energikostnader kan du vända dig till oss på Dalarnas Solcellsmontage. Vi är specialister på solceller, elbilsladdare och andra produkter som använder solenergi i Dalarna som energikälla.

Vi har utbildade och behöriga solcellsmontörer som utför solcellsinstallationer åt privatpersoner, företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar i Dalarna och Gävleborgs län.

Vill du få hjälp med att installera solceller kan du använda vårt formulär på sidan för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan vi inspektera ditt tak, se vilka förutsättningar som föreligger, bistå med råd och lyssna på dina önskemål. Därefter kan vi överlämna en prisvärd offert för dina solceller.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Är du intresserad av solenergi? Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Professionellt jobbat både med montering och igångsättning av solceller. Bra bemötande och trevlig personal. Helnöjd kund!
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Oj, något gick fel!