Många bostadsrättsföreningar har redan valt att installera solceller medan andra har börjat undersöka möjligheten att minska bostadsrättsföreningens energikostnader med solceller. När man ska installera solceller för en bostadsrättsförening finns det flera alternativ att välja mellan vilket gör att det krävs en god planering.
När man planerar att installera solceller för sin bostadsrättsförening är det en hel del saker som man behöver tänka på och utreda. För att föreningen ska få ut det mesta av sin investering är det viktigt att allt är klarlagt innan installationen påbörjas.
Vill ni få mer information eller om ni vill boka ett möte så vi kan göra en analys kan ni kontakta oss på Dalarnas Solcellsmontage, Dalarnas mest rekommenderade takföretag.
Solpaneler har en livslängd på upp till 30 år, vilket är likvärdigt med de flesta tak. Det innebär att om taket behöver bytas under solcellernas livslängd så kommer man få betala för installationen av solceller ytterligare en gång.
Om det krävs är det bättre att först lägga om taket innan man installerar solceller. Det är även mer kostnadseffektivt då priset för installationen av solceller blir lägre då vi redan har personal, ställning och utrustning på plats.
Solceller bör installeras på ett tak i söderläge, mot sydväst eller sydost som inte hamnar i skugga från träd eller närliggande byggnader för att man ska få ut bäst effekt. Solcellerna behöver också monteras med lutning så att de kan fånga upp solens strålar på ett bra sätt, mellan 30 – 60 grader där den optimala lutningen är mellan 40 – 45 grader.
Om fastigheten har ett platt tak så kan man montera ställningar där solcellerna installeras så solcellerna får en bra lutning. Dock kan det krävas bygglov om man installerar på en ställning då man förändrar takets utformning.
Slutligen behöver man också kontrollera hur mycket utrymme som finns till förfogande så man kan beräkna hur många solpaneler som kan installeras, vilket påverkar den totala effekten.
Ska föreningen endast installera solceller som producerar elektricitet för föreningens verksamhet och för gemensamma utrymmen eller ska även de boende använda solel. Ska även de boende få tillgång till elektricitet som produceras av solceller kan föreningen installera ett systemför individuell mätning och debitering, IMD.
Det innebär att varje bostad har en egen elmätare som möjliggör att bostadsrättsföreningen kan fakturera varje bostadsrättsinnehavare för exakt den el som de förbrukat. IMD kan även användas för att kontrollera och debitera avgifter för elbilsladdare som föreningen installerat.
För att få fram hur stor solcellsanläggning som behöver installeras så sammanställer man föreningens totala elförbrukning för tt år. Därefter bör man välja en solcellsanläggning som klarar av att producera åtminstone 50 % av den totala energiförbrukningen för att solcellerna ska bli som mest lönsamma.
Det överskott som föreningen inte använder säljs direkt på elnätet. För föreningens egen elektricitet går det att dra av ingående moms och för den el som säljs kan man få avdrag på energiskatten och en skattereduktion för upp till 30 000 kWh per år.
Efter att er föreningen har undersökt möjligheterna att installera solceller, med eller utan vår hjälp, och styrelsen fattat ett beslut om investeringen kan ni vända er till oss. Vi hos Dalarnas Takmontage ärspecialister på solceller och elbilsladdare för privatpersoner, företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar i Dalarna och Gävleborg.
Ni är välkommen att kontakta oss för att boka ett möte med våra skickliga solcellsexperter så kan vi inspektera era förutsättningar, bistå med konsultation och lyssna på era önskemål. Därefter kan vi erbjuda en prisvärd offert för er installation av solceller.
Till att börja med så finns det bara ett abonnemang för hela föreningen vilket innebär att de boende slipper betala årliga abonnemang och nätavgifter. Om föreningen installerar en tillräckligt stor solcellsanläggning så innebär det att alla bostadsrättsinnehavare kan sänka sina energikostnader. Med hjälp av ett kontrollsystem, IMD, kan föreningen mäta varje bostads energiförbrukning och faktura exakt för den energi som de boende använder sig av.
Nej, idag finns det inga bidrag eller avdrag som en bostadsrättsförening kan använda sig av då Grönt avdrag endast kan användas av privatpersoner. Dock kan en BRF göra avdrag för momsen, få skattereduktion på såld el och avdrag på energiskatten.
Ja, om bostadsrättföreningar har valt att installera elbilsladdare åt de boende går dessa att ansluta till föreningens solceller så att de använder egenproducerad elektricitet. Med hjälp av IMD kan man även utföra individuella mätningar och få fram debiteringsuppgifter så föreningen kan fakturera den el som de boende har använt.
Du är varmt välkommen att boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.