Solceller till villa i Dalarna

Solenergi
No items found.

Att tänka på vid installation av solceller på sin villa

För att få ut maximal effekt från sina solceller och därmed högre lönsamhet behöver man granska fastighetens förutsättningar. Solceller bör främst installeras på ett tak i söderläge som har en taklutning på mellan 15 – 60 grader. Optimal taklutning är 40 grader i södra Sverige och 45 grader i norra Sverige. Man behöver även kontrollera så att inte taket hamnar i skugga under dagen från närliggande träd eller byggnader.

Normalt krävs inte bygglov för att installera solceller på sitt tak. Detta under förutsättning att solpanelerna följer takets form och inte monteras på ställning. Det krävs vanligtvis bygglov om fastigheten är kulturmärkt eller ligger i ett skyddsvärt område. Om man är osäker kan man kontakta kommunens byggnadsnämnd för rådgivning.

Hur stor solcellsanläggning behöver man installera?

För att få en bra avkastning på sin investering i solceller bör man välja en solcellsanläggning som producerar minst 50 % av sin fastighets energiförbrukning. Det betyder att om man har en normalstor villa som förbrukar 20 000 kWh per år bör man installera en solcellsanläggning som har en effekt på 10 kW. Det gör att solcellerna kan producera cirka 10 000 kWh per år. En solcellsanläggning på 10 kW kräver att man har en fri takyta på cirka 60 kvadratmeter.

Är det lönsamt att installera solceller på en villa?

Sverige har en mycket bra solinstrålning och många soltimmar vilket gör att förhållanden är mycket goda då man vill producera elektricitet med hjälp av solenergi. Det innebär att om solcellerna är installerade under de bästa förutsättningarna så är återbetalningstiden för en investering i solceller cirka 10 år. Det gör att man kan se fram emot en bra avkastning i form av minskade energikostnader i ytterligare 15 - 20 år framåt.

Kontrollera takets skick inför installation av solceller på sin villa

Ett tak har en livslängd på mellan 30 – 40 år innan det behöver läggas om. Det är viktigt att man innan installation av solceller kontrollerar takets skick så att man inte behöver genomföra ett takbyte under solcellernas livslängd.

Det mest optimala är att man installerar solceller i samband med att man byter tak så att man vet att takets livslängd är minst detsamma som solcellernas. Dessutom kan man spara in en del pengar för transporter, utrustning och material om arbetet med att installera solceller utförs i samband med att taket byts ut.

Fördelar med att installera solceller på sin villa

- Genom att man producerar en del av fastighetens elförbrukning själv blir man mindre känslig för prishöjningar.

- En installation av solceller höjer fastighetens värde.

- När man investerar i en solcellsanläggning får man en bra avkastning på sin investering över tid. Det gör att det är lönsamt att installera solceller på sin villa i Dalarna.

- När man producerar egen grön elektricitet minskar man behovet av att köpa elektricitet som produceras med hjälp av fossila bränslen. Att installera solceller på sin villa bidrar därmed till en bättre miljö.

Kontakta oss på Dalarnas Solcellsmontage för fri konsultation

Om du planerar att installera solceller på din villa är du välkommen att kontakta oss på Dalarnas Solcellsmontage för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan våra skickliga solcellsexperter kontrollera vilka förutsättningar som råder för din fastighet och bistå med konsultation.

Vi utför även en analys så att vi kan beräkna vilken effekt dina solceller kan ge. Det innebär att du kan få besked om hur pass lönsam din solcellsanläggning uppskattas bli innan du bestämmer dig för att investera i solceller.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Är du intresserad av solenergi? Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Professionellt jobbat både med montering och igångsättning av solceller. Bra bemötande och trevlig personal. Helnöjd kund!
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Oj, något gick fel!